Niina keitel

Mezzosopraano

Mezzosopraano Niina Keitel suuntasi Sibelius-Akatemian opintojensa jälkeen Saksaan, Darmstadtin oopperan solistikuntaan, jossa lauloi lukuisia rooleja vuosina 2007–2010, mm. Hannu (Hannu ja Kerttu), Magdalene (Nürnbergin Mestarilaulajat), Zephyrus (Apollo et Hyacinthus) ja Maddalena (Rigoletto). Darmstadtista Keitel siirtyi Mannheimin oopperan solistikuntaan, jossa hän sai yhä vastuullisempia tehtäviä, kuten Olga (Jevgeni Onegin).

Kiinnitys Suomen Kansallisoopperaan toi Keitelin takaisin Suomeen. Vuosina 2011-2014 hän kuului Kansallisoopperan solistikuntaan, jossa hän esiintyi useissa päärooleissa mm. Judit (Herttua Siniparran linna), Sextus (Julius Caesar) ja Zara (Puhdistus). Kaudella 2013/14 Keitel hurmasi Carmenin nimiroolissa ja totetutti yhden uransa unelmista vaativassa Octavianin roolissa Straussin Ruusuritarissa. Kaudella 2014–15 Keiteliä kuultiin Kansallisoopperassa Boris Godunovin Marinana ja Mestarilaulajien Magdalenena. Keväällä 2016 hän lauloi ensimmäisen suuren Verdi-roolinsa, Preziosillan, Tampereen oopperan Kohtalon voimassa. Savonlinnan oopperajuhlilla hän vierailee säännöllisesti,  hänen roolejaan siellä ovat olleet mm. Sepän nuori vaimo (Kullervo), Suzuki (Madama Butterfly) ja Sipi Simpukka (Norppaooppera).

Kansainvälisistä vierailuista mainittakoon Pariisin Ooppera, Frankfurtin ooppera, Kööpenhaminan Kuninkaallinen Ooppera, Daegun Oopperajuhlat Etelä-Koreassa, Heidelbergin ja Luzernin oopperat ja Münchenin Biennale. Syksyllä 2017 hän lauloi Carmenin rooliin Bonnin oopperassa, lisäksi häntä kuultiin Sibeliuksen Kullervon sisarena Tokiossa, RSO:n solistina sekä Frankfurtissa. Liedresitaaleja hän on laulanut mm. Tokiossa, Nagoyassa, Nizzassa ja Bussetossa. Lisäksi Keitel on kysytty laulaja useiden kotimaisten ja ulkomaisten orkesterien solistina. Colmarin Les Musicales -festivaalilla saavutti menestystä Mahlerin Das Lied von der Erden alttosolistina. Hän on työskennellyt useiden huippukapellimestarien kanssa, mm. Philippe Jordan, Kent Nagano, Leif Segerstam, Santtu-Matias Rouvali, Mikko Franck ja Dan Ettinger. Keitel on kantaesittänyt useita orkesteriteoksia ja oopperoita, kuten Heinisen Mustan Kehtolaulun RSO:n kanssa. Laulutöidensä ohella Niina Keitel on Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.