Pentti Savolainen

Libretto

Fil.tohtori, tietokirjailija Pentti  Savolainen valmistui ensin Sibelius-Akatemiassa musiikinopettajaksi ja diplomiurkuriksi täydentäen musiikinopintojaan Münchenissä, Wienissä ja Haarlemissa. Myöhemmin hän opiskeli musiikkitiedettä ja kulttuurifilosofiaa Jyväskylän yliopistossa , jossa väitteli filosofian tohtoriksi aiheenaan oopperan merkitys kansallisen kulttuuri-identiteetin rakentajana. Hän toimi aluksi Savonlinnan tuomiokirkon urkurina ja  perustamansa Savonlinnan Musiikkiopiston rehtorina. Savolainen on yksi kolmesta Savonlinnan oopperajuhlien perustajasta toimien vuosikymmenien ajan juhlien erilaisissa johtotehtävissä, viimeksi hallituksen puheenjohtajana ja juhlien johtajana aina eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Hänelle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 2002.

Pentti Savolainen tunnetaan Suomen merkittävimpien laulajien säestäjänä. Hän on tehnyt lukuisan määrän radio- ja tv-ohjelmia ja levyttänyt muun muassa Martti Talvelan, Matti Salmisen, Matti Lehtisen, Tom Krausen, Matti Tuloiselan, Tommi Hakalan sekä Heimo Haiton kanssa. 
Savolaisen kirjallinen tuotanto käsittää lähes parikymmentä teosta; joukossa musiikin historiaa, Suomalaisen kulttuurin kehitystä, musiikkitiedettä ja muun muassa Aino Acktén, Martti Talvelan, Tom Krausen ja viimeksi vuonna 2017 Timo Mustakallion elämäkerta. Osa julkaisuista on käännetty saksan, englannin ja unkarin kielelle. Hän on kirjoittanut myös neljä kuunnelmaa Aino Acktésta Yleisradiolle.