Ilkka Kuusisto

Sävellys

Ilkka Kuusisto syntyi vuonna 1933 Helsingissä. Töölöläispoika aloitti seitsemänvuotiaana pianotunnit, jotka kuitenkin keskeytyivät vuosiksi Helsingin pommitusten takia. Perhe lähti evakkoon Suomusjärvelle ja palasi Helsinkiin Ilkan ollessa 12-vuotias.  Vähän myöhemmin hänen  muusikonuransa lähti liikkeelle nuorena jazzpianistina. V. 1952 hän aloitti ammattiin tähtäävät opinnot Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkipuolella osin Taneli-isänsä vaatimuksesta. Jazz olisi miellyttänyt nuorukaista enemmän ja sitä hän soittikin salaa iltaisin. Hän valmistui kanttori-urkuriksi v. 1954 ja musiikinopettajaksi v. 1958 Sibelius-Akatemiasta, jossa häntä opetti säveltämisessä muiden muassa Aarre Merikanto. Opinnot jatkuivat New Yorkissa sekä Wienissä. Kuusisto toimi 17 vuotta kirkkomuusikkona Helsingissä keskeisenä työpaikkanaan Meilahden kirkko.

Ilkka Kuusisto on luonut harvinaisen monipuolisen uran musiikkialalla. Musiikillisesti hän rikkoo mielellään raja-aitoja ja hänen säveltämiselleen on tyypillistä letkeä melodisuus ja tekstin sujuva laulettavuus. Hän luonnehtii itseään mieluusti käyttömusiikin säveltäjäksi. Oopperalibretoista hän on valinnut sävellettäväkseen valtavirran ulkopuolisia teoksia ja hänen ensimmäinen oopperansa oli Muumiooppera, joka perustui itsensä Tove Janssonin librettoon. Musiikillisesti monipuolisen oopperan ensi-ilta oli joulukuussa 1974. Kriitikot eivät suoneet varauksetonta ihailua, mutta lapsiyleisö rakasti teosta. Aino Ackté -ooppera puolestaan on säveltäjän viimeisin ooppera. Se sävellettiin alun perin Kansallisoopperan satavuotisjuhliin v. 2011, mutta tuolloin se jäi esittämättä.

Kuusisto on toiminut keskeisissä tehtävissä mm. Yleisradiossa, Helsingin kaupunginteatterissa, Klemetti-Opistossa, Sibelius-Akatemiassa sekä Fazer-Musiikissa. Vuosina 1984‒92 hän toimi Suomen Kansallisoopperan johtajana. Kapellimestarina hän on toiminut useiden suomalaisten kuorojen johtajana, kuten Savonlinnan Oopperajuhlakuoro ja Eteläsuomalaisen Osa-kunnan Laulajat. Kuusisto  on johtanut useimpia maamme orkestereita, omien oopperoittensa esityksiä Kansallisoopperassa sekä vieraillut kapellimestaritehtävissä Tanskassa, Saksassa ja Unkarissa.

Hänen sävellyksistään mainittakoon 19 oopperaa, 2 balettia, 2 sinfoniaa, kuoro- ja yksinlauluja sekä kantaatteja, mm. Juvan ja Savonlinna-Säämingin seurakuntien juhlakantaatit, pari promootiokantaattia sekä Helsingin uuden oopperatalon vihkiäiskantaatti. Vuonna 1992 tasavallan presidentti myönsi Ilkka Kuusistolle professorin arvonimen.